poniedziałek, 28 maja 2012

razowa tarta z cukinią i bazyliowym pesto

Dawno nie pisałam, wybaczcie. Praca przygniotła mnie tak niemiłosiernie, że na przyjemności czasu zostało niewiele. Właściwie to dalej mnie przygniata, a dzisiejsze kucharzenie jest jedynie wynikiem lekkiego przeziębienia i pracy z domu. Udało mi się rano pobiec po warzywa i oto wyniki.


razowa tarta z cukinią i bazyliowym pesto:


farsz
1 niewielka cukinia
1 pęczek świeżej bazylii
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy
sól
pieprz


kruche ciasto razowe (na jedną tartę starcza połowa porcji, z drugiej połowy powstało coś słodkiego, ale o tym później :) )
1 szklanka mąki (ja dałam w 1/3 mąki żytniej razowej i 2/3 pszennej)
150g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka


Ze składników wyrobić szybko ciasto. Podzielić na 2 części i odłożyć na minimum 30 min do lodówki. Wykorzystamy tylko jedną połówkę. Drugą można zamrozić na później lub wykorzystać do deseru.
Bazylię siekamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, odrobinę oliwy i szczyptę soli. Dobrze ucieramy, lub jeśli ktoś ma blender, ma ułatwione życie :).
Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim blachę do tart (wierzcie bądź nie, nie mam wałka i formę wylepiam palcami, też działa). Nakłuwamy widelcem i na chwilę wstawiamy do lodówki. Następnie podpiekamy ok 10-15 min. Ciasto powinno być upieczone, ale nie przyrumienione, gdyż będzie jeszcze się piekło.
Na spód rozsmarowujemy pesto z bazylii. Następnie układamy mozzarelle pokrojoną w plasterki, a na sam wierzch kładziemy cukinie pokrojoną w dość cienkie talarki. Pieprzymy.
Zapiekamy ok 15-20 min. Cukinia powinna lekko się "wysuszyć". Przed podaniem odstawić na chwilę, żeby ser stężał.


Zielnik Kuchenny 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz