niedziela, 1 kwietnia 2012

scones z tymiankiem

Pogoda dalej pod psem, siedzę w domu i naszło mnie na eksperymenty. Jak smakowałyby scones z ziołami? Przepis zaczerpnęłam z bloga "White Plate" i poddałam do słonym modyfikacjom. Mnie przekonały :)


socnes z tymiankiem:
2 szklanki mąki pszennej
150g greckiego jogurtu + 1 łyżka do posmarowania scones'ów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
70g zimnego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki


Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na ok. 8 części, formować kuleczki, a następnie przyklepać do wysokości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jogurtem i piec w 220C przez ok. 15 min.


Podawać z masłem. Dobrze też smakują jako podkład pod "rasową" kanapkę.