piątek, 18 listopada 2011

biało-czerwone chili con carne

Ciąg dalszy przygód z mielonym indykiem oraz listopadowe wariacje patriotyczne. Tym razem na tapecie kuchnia meksykańska i chili con carne przerobione "na nasze". Wyszło na tyle dobre, że dostałam zezwolenie na zamienienie na stałe wieprzowino-wołowiny na indyka :)


Chili con carne z indyka:
1/3kg mielonej piersi z indyka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
sos pomidorowy (dałam opakowanie Primo Gusto)
2 duże pomidory
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz cayenne, imbir mielony


Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać mielone mięso i smażyć aż zmieni kolor na biały, do mięsa w trakcie smażenia dodać mielony imbir. Kiedy mięso już jest gotowe, przełożyć je do garnka, dodać sos pomidorowy, pokrojone w kawałki, obrane ze skóry pomidory, kukurydzę,fasolę i przyprawy i dusić do odparowania zbyt dużej ilości wody z pomidorów. 
Najlepsze jest odgrzewane, jak już się trochę przegryzie. Można jeść samo, ja podałam z białym ryżem. 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz