szpinakowe kuleczki:
/ok. 20 sztuk/
0,5kg mielonego mięsa z "ptaka" (oryginalny przepis mówi o kurczaku, ja użyłam indyka)
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
kilka ząbków czosnku (ja dałam 4)
sól, pieprz
Szpinak odparowujemy z wody na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mielone mięso łączymy ze szpinakiem, jajkiem, mąką i przyprawami, mieszamy na jednolitą masę. Zwilżonymi rękoma (masa będzie się mniej kleić) formujemy kuleczki o średnicy około 2cm i kładziemy łyżką cedzakową na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 20 minut.
Ja podałam kuleczki na zimno, nadziane na wykałaczki, w towarzystwie pomidorków koktajlowych i sosu jogurtowo-majonezowego.
są bardzo oryginalne:-))
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przystawka. Chętnie sprobuję!
OdpowiedzUsuń