środa, 1 lutego 2012

wszyscy chcą leniwe

Podzieliłam się dzisiaj w pracy z koleżanką tym, że wieczorem planuję wypróbować nowy przepis na leniwe, który znalazłam niedawno na blogu "W kuchni Usagi". Obiecałam, że przyniosę jutro obiad i dam jej spróbować, ale... leniwe okazały się czymś, czemu Łasuch nie przepuścił i już ich nie ma... chyba niedługo będzie trzeba zrobić podwójną porcję, bo wszyscy chcą leniwe!


pierogi leniwe z żurawiną:
1/2 szklanki mąki
250g serka ricotta
1 jajko
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
50g suszonej żurawiny (w oryginalnym przepisie było pół na pół z rodzynkami, ale ja wolę żurawinę, więc dałam podwójna porcję zamiast rodzynek)


2 łyżki masła + 3 łyżki tartej bułki + 1/2 łyżki cukru + odrobina cynamonu


Serek należy wymieszać z żółtkiem, mąką, solą i cukrem. Dodać posiekaną żurawinę i wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białka. Masa będzie dość rzadka, można dodać jeszcze trochę mąki, ale należy pamiętać, że im więcej jej dodamy, tym twardsze wyjdą leniwe.
Formować wałeczki o średnicy około 2cm, następnie je lekko spłaszczyć i pokroić w romby.
Gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać ciepłe, polane masełkiem w bułką i odrobiną cukru i cynamonu.

2 komentarze:

  1. Genialne! Myślałam, że leniwe można tylko z twarogiem, więc od kiedy jestem poza .pl, to mogę zapomnieć. A tu taki pomysł! Dzięki, napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, nawet o tym nie pomyślałam, że taki przepis stanie się bardziej "międzynarodowy". Cieszę się, że odkryjesz ten smak na nowo, bo "wszyscy chcą leniwe" ;)

      Usuń