pierogi leniwe z żurawiną:
1/2 szklanki mąki
250g serka ricotta
1 jajko
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
50g suszonej żurawiny (w oryginalnym przepisie było pół na pół z rodzynkami, ale ja wolę żurawinę, więc dałam podwójna porcję zamiast rodzynek)
2 łyżki masła + 3 łyżki tartej bułki + 1/2 łyżki cukru + odrobina cynamonu
Serek należy wymieszać z żółtkiem, mąką, solą i cukrem. Dodać posiekaną żurawinę i wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białka. Masa będzie dość rzadka, można dodać jeszcze trochę mąki, ale należy pamiętać, że im więcej jej dodamy, tym twardsze wyjdą leniwe.
Formować wałeczki o średnicy około 2cm, następnie je lekko spłaszczyć i pokroić w romby.
Gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać ciepłe, polane masełkiem w bułką i odrobiną cukru i cynamonu.
Genialne! Myślałam, że leniwe można tylko z twarogiem, więc od kiedy jestem poza .pl, to mogę zapomnieć. A tu taki pomysł! Dzięki, napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, nawet o tym nie pomyślałam, że taki przepis stanie się bardziej "międzynarodowy". Cieszę się, że odkryjesz ten smak na nowo, bo "wszyscy chcą leniwe" ;)
Usuń