poniedziałek, 6 lutego 2012

sos jogurtowo-majonezowy

Przepis banalny, ale większość dipów nie ma skomplikowanej receptury, więc czego się spodziewać. Sos powstał na bazie przepisu na sos czosnkowy, ale że robiłam na imprezę, a nie każdy lubi publicznie "zionąć" czosnkiem, postanowiłam zrezygnować z czosnku.
Dip podałam do szpinakowych kuleczek, ale jest na tyle uniwersalny, że każdy może sam znaleźć dla niego zastosowanie. Oto on:


sos jogurtowo-majonezowy:
1/2 opakowania jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz


Wszystkie składniki dobrze wymieszać :) Trzeba dostosować proporcje w zależności od konsystencji produktów. Sam dip powinien być dość kremowy, żeby nie "skapywał" z maczanych w nim rzeczy jak woda :)

1 komentarz:

  1. Strasznie lubię. Moja mama woli klasycznie do wszystkiego majonez. Ale taki lekki dip jest pycha. ;D

    OdpowiedzUsuń